Å søke i en søkemotor og å søke i bibliotekbaser er litt forskjellig.

Å søke i google eller på wikipedia etter traktor vil si det samme som at man trenger noe om traktor men vet ikke helt hva. Å søke i bibliotekbase etter traktor er det samme som å søke etter traktor som emne og som tittel for å finne boklig materiale for videre undersøkelse.

Altså kan det sies at å søke på nettet så får man masse informasjon man må gå igjennom mens å søke i bibliotekbaser gir lite informasjon men er en veiviser til informasjonen.

Å søke i en søkemotor er fritekstsøk hvor man søker etter et ord eller en frase og får resultater man må gå igjennom. Dette søker bredt avhengig av søkeord(ene) man benytter seg av. Sammenligningen kan være å sjekke hvordan et ord staves ved å google eller skrive det inn i word kontra å sjekke det opp i ordlista.

Å søke i en bibliotekdatabase gjør at man må tenke litt annerledes. Her er du ute etter dokumenter og derfor kan det lønne seg å starte bredt og så snevre inn etter hvert, altså å bruke noe som heter overordnede og underordnede termer.

En overordnet term er for eksempel ”traktor” mens den underordnede termen er ”traktorhjul”.

Å bruke litt tid på å tenke igjennom hva man egentlig skal søke etter lønner seg i alle tilfeller for da vil man få et klarere resultat i forhold til hva man faktisk er ute etter.

–         Innfallsvinkel  – hva er man ute etter? Traktor?

–         Hva om traktor? Maskin? Redskap? Bruk? Arbeidsområde? Reparasjon?

Reklamer