Sofies valgWilliam Styron – Sofies valg.

Konsentrasjonsleiren Auschwitz, april 1943:
Du er redd. Toget har nettopp stanset. Du tumler ut på perrongen sammen med de to barna dine og tusenvis av krigsfanger. Soldater, hunder, skarpe kommandorop. De nyankomne blir sortert. Noen er sterke nok til å bli satt i arbeid. Noen sendes rett i døden.

Det er da du får valget. Det umenneskelige, umulige valget. En nazist utfordrer deg: Ett av barna dine skal få leve. Ett må dø. Du kan selv få velge. Klarer du ikke å velge, sendes begge barna i døden. Det er dette som er Sofies valg. Sofies umulige, grusomme valg. Et valg hun er nødt til å treffe for å redde ett av barna. Et valg som ødelegger henne som menneske.

New York City, sommeren 1947:
Den unge forfatterspiren Stingo – romanens forteller – strever med å skrive sin debutroman. 22-åringen har nettopp fått jobb som underredaktør hos McGraw-Hill & Company (der han presterer å refusere Thor Heyerdahls Kon-Tiki) og har funnet seg en billig leilighet i Brooklyn. To av naboene i leiegården heter Nathan og Sofie. Et underlig par. De krangler og elsker like høylydt. Unge Stingo trekkes, frivillig og motvillig, inn i deres gravitasjonsfelt. Hvem er de egentlig? Det er ikke godt å si. Hva er deres historie?

Ikke overraskende blir sprengkåte Stingo tiltrukket av den vakre og sensuelle Sofie. En polskkatolsk innvandrer. Som lyttende og engasjert venn vinner han Sofies tillit. Han blir hennes sjelesørger. Hun forteller Stingo om livet hjemme i Polen, der faren og ektemannen ble drept i nazistenes konsentrasjonsleire. Stingo aner at hun skjuler noe mer – noe hun ikke makter å røpe.
Også Nathan rommer mørke, mystiske trekk. Sympatisk og varm i det ene øyeblikket, en rabiat villmann i det neste. En psykopat? Utvilsomt voldelig og farlig. Så hvorfor elsker Sofie denne mannen?
Stingo er både forvirret og sjalu. Sjalu er også Nathan. Han beskylder Sofie for å være utro. En dag ender en krangel med at han nesten tar livet av henne. Sofie og Stingo tvinges til å flykte – til en peanøttfarm som Stingos far har arvet. Det er her Stingos drøm går i oppfyllelse: Endelig får han elske med Sofie.
Og det er her Sofie for første gang forteller om redselsopplevelsen – da hun ble tvunget til å velge om Jan eller Eva skulle få leve.
Sofies valg…

Reklamer