Den svenske gullrekkaÅsa Larsson et. al. – Den svenske gullrekka : Kriminalnoveller 2011.

 

Den svenske gullrekka er en samling krimnoveller som viser nye sider ved de kjente svenskene. Johan Theorin varter opp med to typiske ölandsskrøner om hendelser på havet og døde som ikke får hvile. I den ene møter vi Theorins kostelige gjennomgangsfigur Gerlof Davidsson. Theorin er en mester i å skape uhygge og spenning mellom det rasjonelle og de overnaturlige.

Henning Mankell befinner seg i den andre enden av skalaen, og er den som ligger tettest på miniromanen, med forbrytelse, etterforskning og løsning. Den ene historien hans er kanskje den mest tragiske i samlingen, og sterk lesning. Det er et fint gjensyn med vår gamle helt Kurt Wallander fra sprekere dager.

Det er noe lettere og mer lekent over Camilla Läckbergs bidrag. En av historiene hennes kan få en til å minnes Roald Dahls fornøyelige turnering av krimnovellen. Men Läckberg holder seg trofast til den svenske vestkysten, og en politistasjon vi etter hvert har blitt godt kjent med.

De som skildrer de sterkeste indre kampene er nok Åsa Larsson og Håkan Nesser. Førstnevnte lar sine personer utsettes for en tøff skjebne langt nord i Sverige, og hun berører et etisk dilemma: er det riktig å ta et liv, for muligens å redde sitt eget?

Gode historier
For meg er det Håkan Nesser som leverer selve perlen i samlingen. I «Hvordan jeg tilbringer dager og netter» får en ektemann servert en uhyggelig historie om sin kone av en fremmed mann. Han begynner å tvile på at kvinnen han er gift med er den hun gir seg ut for å være. Den tvilen blir skjebnesvanger.

Med unntak av Wallanders fortellinger er det befriende lite oppklaring og straff i disse fortellingene. Det er en vagere linje mellom rett og galt enn i tradisjonelle krimromaner. Det er derimot masse fri fortellerglede fra en gjeng svenske forfattere med sans for de gode historiene.

 

Presentert av Marius Aronsen, redaktør i Bokklubben Nye Bøker.

Reklamer